Palaute: Yleinen palaute, sähköiset palvelut - Ruoka-ja puhtauspalvelut
Luontipäivä:
7.2.2020
Henkilökunnan ruoan hintaa Steniuksen ravintolassa on nostettu 0,80sentillä. Ruoka on "kevyt ruoka", joka on ennen maksanut 6€ ja nyt 6.80€. Kalliimpi annos on nyt myös 6,80€ ja ennen se oli 6,60€. Ruoka on erillaista. Kevytannos on usein keittoa eli halvempaa kuin toinen ateria. Selvitystä asiaan ei ole saatu. Teko kuvastaa terveydenhuollon henkilökunnan mitätöimistä. Korjataan ruoan hinta oikeaksi.
Käsittely
Tila:
Käsitelty
Kaupungin henkilöstöravintoloissa, Steniuksessa ja Kertussa, on tarjolla päivittäin kolme eri ateriavaihtoehtoa. Kaikki vaihtoehdot ovat tasavertaisia ja ravitsemuksellisesti täyspainoisia aterioita. Vaihtoehdoiksi on pyritty valitsemaan eri tyyppisisä ja erilaisista raaka-aineista valmistettuja aterioita, jotta päivittäisestä valikoimasta jokainen ruokailija löytäisi mieluisensa ruuan.
Kaupunginhallitukselle tuotu esitys perustuu vuosittain verohallinnon tekemään päätöksestä luontaisetujen ja ravintoetujen arvoista: Verohallinnon päätös vuodelta 2020 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista, (29.11.2019, Diaarinumero VH/4439/00.01.00/2019) löytyy täältä: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/paatokset/47380/verohallinnon-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s-vuodelta-2020-toimitettavassa-verotuksessa-noudatettavista-luontoisetujen-laskentaperusteista/
Verohallinnon päätöksessä todetaan, että ravintoedun arvo v. 2020 on 6,80 € ateriaa kohden, jos edun hankkimisesta työnantajalle aiheutuneiden välittömien kustannusten ja näiden kustannusten arvonlisäveron määrä on vähintään 6,80 € ja enintään 10,70 €. Jos työntekijältä peritään vähemmän kuin mitä verohallinto päättänyt, siitä syntyy henkilölle verotettavaa tuloa, (esim. jos henkilöstöateriahinta tietylle lounaalle on 6,10 €, niin syntyvä verottava tulo/ateria on 6,80 € - 6,10 € = 0,70 €).
En tiedä mistä johtuu tuo vanhaa perua oleva nimitys ns. kevyt ateria, jota listalla olevaa lounas 2:sta joskus virheellisesti nimitetään. Lounas 2. on ravitsemuksellisesti tasavertainen ateria verrattuna 1. ja 3. lounaaseen. Lisäksi tämän vuoden raaka-aine-, valmistus- ja henkilöstökustannusten perusteella aterioiden (lounas 1, lounas 2 ja lounas 3) kokonaiskustannukset/ateria ovat keskimäärin yli tuon 6,80 €, jolloin ateriahinta on oltava vähintään tuon verohallinnon päätöksen mukainen. Verohallinto määrittelee siis vuosittain alimman hinnan mitä aterioista pitää veloittaa, jotta siitä ei muodostuisi työntekijöille verotettavaa etuutta. Muiden kaupunkien henkilöstöateriathinnat noudattavat pääsääntöisesti verohallinnon päätöstä ja ovat tänä vuonna henkilöstöravintoloissa tuon 6,80 € (sis. alv 14%) tai mahdollisesti korkeammat.
Lähtökohtana kaikkien aterioiden hinnoittelussa on, että ko. aterian kaikki kustannukset kohdistetaan kunkin aterian hintaa, eli henkilöstöruokailusta syntyvät kustannukset henkilöstölounashintoihin, sosiaali- ja terveyspalvelujen potilas- ja asukasateriahintoihin, kouluruokailusta syntyvät kustannukset koululounaaseen jne.. Näin olleen pyritään siihen, että mikään toinen ryhmä ei joudu maksamaan muitten kustannuksia ja kustannukset tulevat kohdistettua oikein aiheutumisperusteella.
Kaupunginhallitukselle tuotu esitys perustuu vuosittain verohallinnon tekemään päätöksestä luontaisetujen ja ravintoetujen arvoista: Verohallinnon päätös vuodelta 2020 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista, (29.11.2019, Diaarinumero VH/4439/00.01.00/2019) löytyy täältä: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/paatokset/47380/verohallinnon-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s-vuodelta-2020-toimitettavassa-verotuksessa-noudatettavista-luontoisetujen-laskentaperusteista/
Verohallinnon päätöksessä todetaan, että ravintoedun arvo v. 2020 on 6,80 € ateriaa kohden, jos edun hankkimisesta työnantajalle aiheutuneiden välittömien kustannusten ja näiden kustannusten arvonlisäveron määrä on vähintään 6,80 € ja enintään 10,70 €. Jos työntekijältä peritään vähemmän kuin mitä verohallinto päättänyt, siitä syntyy henkilölle verotettavaa tuloa, (esim. jos henkilöstöateriahinta tietylle lounaalle on 6,10 €, niin syntyvä verottava tulo/ateria on 6,80 € - 6,10 € = 0,70 €).
En tiedä mistä johtuu tuo vanhaa perua oleva nimitys ns. kevyt ateria, jota listalla olevaa lounas 2:sta joskus virheellisesti nimitetään. Lounas 2. on ravitsemuksellisesti tasavertainen ateria verrattuna 1. ja 3. lounaaseen. Lisäksi tämän vuoden raaka-aine-, valmistus- ja henkilöstökustannusten perusteella aterioiden (lounas 1, lounas 2 ja lounas 3) kokonaiskustannukset/ateria ovat keskimäärin yli tuon 6,80 €, jolloin ateriahinta on oltava vähintään tuon verohallinnon päätöksen mukainen. Verohallinto määrittelee siis vuosittain alimman hinnan mitä aterioista pitää veloittaa, jotta siitä ei muodostuisi työntekijöille verotettavaa etuutta. Muiden kaupunkien henkilöstöateriathinnat noudattavat pääsääntöisesti verohallinnon päätöstä ja ovat tänä vuonna henkilöstöravintoloissa tuon 6,80 € (sis. alv 14%) tai mahdollisesti korkeammat.
Lähtökohtana kaikkien aterioiden hinnoittelussa on, että ko. aterian kaikki kustannukset kohdistetaan kunkin aterian hintaa, eli henkilöstöruokailusta syntyvät kustannukset henkilöstölounashintoihin, sosiaali- ja terveyspalvelujen potilas- ja asukasateriahintoihin, kouluruokailusta syntyvät kustannukset koululounaaseen jne.. Näin olleen pyritään siihen, että mikään toinen ryhmä ei joudu maksamaan muitten kustannuksia ja kustannukset tulevat kohdistettua oikein aiheutumisperusteella.